باتری اتمی :

 

کلمه باتری اتمی یک غلط مصطلح است که برای نوعی از باتری که نیاز به نگهداری ندارند و در اصطلاح علمی باطری کلسیمی نامیده میشوند در ایران بکار میرود.

در تعریف ساده باتریهای کلسیمی به نوعی باتری گفته میشود که برای نگهداری صفحات سربی نرم داخل باتری بجای آنیتموان با کلسیم مستحکم شده است.

ما بجای توضیح در مورد ساختار این نوع باطری به مزایا و معایب و شرح ساده آن میپردازیم. در صورتیکه نیاز است در مورد ساختار علمی این نوع باتری بیشتر بدانید میتوانید مطالب زیر را مطالعه کنید.

مزایای باتری اتمی :

1-

نیاز به بازدید سطح الکترولیت (اسید) ندارند.

2-

معمولاً دارای هیدرومتر یا همان چشمی باتری هستند که این موضوع اطلاعات خوبی را به مصرف کننده میدهد.

3-

ذخیره طولانی انرژی : در صورت ماندگاری و ذخیره توان الکتریکی خودرا دیرتر از دست میدهند.

4-

در این باتری ها الکترولیت یا همان آب باطری تبخیر به کندی انجام میشود پس خرابی باتری به دلیل خشک ماندن صفحات رخ نمیدهد مگر اینکه شارژ بیش از حد رخ داده باشد.

5-

تهیه آسان : این نوع باتری در بازار به وفور یافت میشود.

– معایب باتری اتمی : ترکیدگی : به دلیل اینکه گازهای متساعد شده از انفعالات شیمیائی درون باتری فقط از راه سوپاپ خروجی که در یک طرف باتری قرار دارد، قابلیت خروج دارند. اگر مسیر خروجی مسدود شود احتمال ترکیدگی باطری بر اثر اتصال کوتاه داخلی یا خارجی بیشتر است.

– مقاومت کم در برابر اور شارژ : اگر در مواردی سیستم شارژ خودرو دچار مشکل شود و باتری بیش از حد شارژ شود و یا مدت زمان زیادی از شبانه روز خودرو روشن باشد این نوع باتریها بر اثر کم شدن آب باتری به تدریج خشک شده و امکان اضافه نمودن آب مقطر وجود ندارد و احتمال خرابی باتری را بیشتر میکند.

مناطق گرمسیر: در مناطق گرمسیر مانند جنوب ایران و با توجه به اینکه اکثر ماشینهای امروزی موتور گرم هستند و گرمای بیش از حد موتور باعث تبخیر و کاهش تدریجی سطح الکترولیت یا آب اسید میشود دراین باتریها به دلیل پلمپ بودن امکان اضافه نمودن آب مقطر وجود ندارد در نتیجه صفحات خشک مانده و زودتر خراب میشوند.

خلاصه : اگر در مناطق بسیار گرم مثل جنوب کشور زندگی نمیکنید باتری های اتمی یا همان باتری کلسیمی انتخاب مناسبی برای ماشین است : حتی اگر در مناطق گرمسیر هم زندگی میکنید باز هم باتری کلسیمی با کیفیت عمر قابل قبولی دارد. باتریهای کلسیمی میتوانند پیچ دارو یا پلمپ باشند. این باور اشتباه است که باتریها که پیچ دارند حتماً نیاز به نگهداری دارند، گاهی اوقات تولید کنندگان با توجه به سفارش، باتری کلسیمی را در کیس پیچ دار تولید میکنند که در برخی از مقاله ها با عنوان باتری DUAL معرفی شده اند. باتری اسید خور : باتری های اسید خور که ما معمولاً ظاهرآنها را با 6 درب پیچی شناسائی میکنیم نوعی باتری سرب اسید هستند که سرب نرم آنها با آلیاژ آنتیموان سخت گردیده است. ما به جای توضیح در روش ساخت و متریال این نوع باتری به شرح معایب و مزایای آن با زبان ساده می پردازیم. – معایب باتریهای اسیدی : نگهداری : در این باتریها در اثر کار کرد و حرارت موتور تبخیرالکترولیت یا همان آب باتری صورت میگیرد، که باید به صورت دوره ای مورد بازدید قرار گیرند و در صورت کم شدن سطح الکترولیت به آنها آب مقطر اضافه شود.. پس اگر سرویس دوره ای فراموش شود احتمال دارد که باتری خراب شود. – دشارژ سریعتر:

این نوع باتریها نسبت به باتریهای کلسیمی زودتر دشارژ میشوند. پس برای ذخیره طولانی مناسب نیستند.

– خوردگی رنگ خودرو :

گاهاً دیده میشود که سرویس کاران و یا صاحبان خودرو مقدار بیشتر از حد مجاز آب مقطر به باتری اضافه میکنند و این موضوع باعث میشود اضافه الکترولیت از باتری خارج شده و علاوه بر مشکل زیست محیطی باعث از بین رفتن رنگ بدنه خودرو شود.

 

برخی از افراد گمان میکنند باتریهای اسید خور قابلیت تعمیر و یا احیا دارند، در صورتیکه این تفکر اشتباه است. این نوع باتریها در صورت خراب شدن ارزش تعمیر ندارند. فقط در صورتیکه صفحات سربی در اثر ماندگاری و یا شارژ کم سولفات شده باشند میتوان باتری را احیا نمود، که البته این موضوع به ندرت پیش می آید و معمولاً پس از احیا باطری عمر زیادی نخواهد کرد.

– مزایای باتری اسیدی : تشخیص خرابی آسان : در این نوع باتریها تشخیص نوع خرابی برای واحدهای خدمات پس از فروش ساده تر میباشد و زمان کمتری را برای ارائه یا عدم ارائه خدمات صرف میکنند.

ماندگاری بالا : اگر باتری بدون صفحه شارژ شده و به صورت خشک باشد. یعنی پس از تولید و قبل از پر کردن باتری با الکترولیت انبارش شود، مدت زمان زیادی میتوان آن را نگهداری کرد البته نحوه صحیح انبارش باید رعایت گردد.

تولید گنندکان باتری اسیدی : چندین سال قبل روند تولید باتری اسیدی در کشور ما و برخی از کشورهای دیگر روند خوبی داشت، اما در چند سال اخیر تمام تولید کنندگان این نوع باتری را از خط تولید خود خارج نمودند و اغلب به سفارش مشتری تولید انجام میشود. البته در کشور ما در برخی از ظرفیت ها همچنان این نوع باتری تولید میشود.

– باتری اسیدی صبا :

شرکت صبا باتری همچنان بیشترین حجم تولید را در باتری اسید خور دارد و هنوز باتریهای 100 آمپر، 120 آمپر،150 آمپر، 170آمپر و 200آمپر خود را به صورت سرب اسید تولید میکند. البته باتریهای ظرفیت پائین را نیز از 50 آمپر تا 90 آمپر به صورت سرب اسید در خط تولید خود دارد. ولی عموماً به سفارش مشتری تولید میشود. یکی از ظرفیتهای پر تیراژ تولید شده توسط صبا باتری، باتری اسیدی پراید است که معمولاً در ظرفیت 50 آمپر در تیپ L2 روی پراید و برخی دیگر از محصولات سایپا نصب شده است.

سایر تولید کنندگان باتری اسیدی : شرکتهایی همچون نیرو گستران خراسان، برنا باتری، سپاهان باتری، آذر باتری بعد از شرکت توسعه منابع انرژی توان (صبا باتری) بیشترین تولیدکنندگان باتری اسید خور هستند که به تازگی حجم تولیدات این نوع باتری را پائین آورده اند.