دستگاه یو پی اس خانگی؛ راه حل قطعی برای قطعی برق

دستگاه های یو پی اس امروزه با توجه به قطعی مکرر برق در بسیاری از کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، شرکت‌ها، بانک ها و مراکز تجاری، مراکز درمانی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند. اخیراً اما پای UPS ها به دلیل ناترازی انرژی و قطعی مکرر برق منازل، به خانه‌ها هم باز شده است. قطعی برق ناگهانی می‌تواند لحظات مهم زندگی روزمره را به‌کل مختل کند و باعث نگرانی از عقب افتادگی از کارها و خسارت‌های مالی ناشی از آسیب به دستگاه‌های برقی شود.

دستگاه یو پی اس خانگی، به‌عنوان یک راه‌حل مطمئن و کاربردی، این مشکل را به طور کامل حل می‌کند و با تأمین برق بدون وقفه، آرامش و امنیت را به خانه‌ها بازمی‌گرداند. با تهیه یک دستگاه یو پی اس خانگی می توانید هنگام قطعی برق همچنان به یخچال، فریزر، مودم اینترنت، کولر و سایر وسایل الکترونیکی خانه‌ برق رسانی کنید.

در ادامه، با دستگاه یو پی اس خانگی بیشتر آشنا خواهیم شد و به توضیح اجزای دستگاه UPS ، انواع یو پی اس ها، مزایای استفاده از UPS خانگی، نحوه ی محاسبه ی مدت‌زمان بکاپ یو پی اس مورد نیاز مصارف خانگی و نکات خرید یو پی اس خانگی و باتری یو پی اس، خواهیم پرداخت.

دستگاه یو پی اس خانگی چیست؟

دستگاه یو پی اس (UPS) در واقع مختصر شده عبارت انگلیسی Uninterruptible Power Supply به معنای منبع تغذیه بدون وقفه است. یو پی اس ها در واقع زیر مجموعه یک دسته بندی بسیار بزرگتر دستگاه‌های برق اضطراری (Emergency power systems) هستند. دستگاه های برق اضطراری شامل: انواع مختلف یو پی اس، ژنراتور، موتور برق، انواع دیزل، ژنراتورهای گازی و غیره می شود که هدف همگی آن‌ها، تأمین برق در زمان قطعی برق است.

دستگاه یو پی اس خانگی هنگام قطع برق، توانایی تأمین برق لازم برای دستگاه‌های حساس در خانه مانند کامپیوتر، مودم، یخچال، کولر و غیره رارا داراست. دستگاه های یو پی اس خانگی معمولاً در محدوده ی توان بین ۶۰۰ تا 3KVA ساخته می‌شوند. ( به واحد اندازه گیری توان یو پی اس ها kEV یا اصطلاحاً کاوا می گویند. ) در نهایت، با خرید و استفاده از دستگاه یو پی اس می‌توانید از دستگاه‌های الکتریکی حتی در زمان قطعی برق هم استفاده کنید.

مزایای خرید دستگاه یو پی اس خانگی

تصور کنید دارید یک پروژه کاری یا تحصیلی مهم را انجام می‌دهید و ناگهان برق می‌رود. با رفتن برق همه زحمات شما برای پردازش داده ها در یک آن از بین می رود.

رفتن برق به مدت چند ساعت می‌تواند موجب خراب شدن مواد غذایی موجود در یخچال و فریزر شود. همچنین با رفتن برق، دسترسی شما به اینترنت و وای فای قطع شده و کلیه کارهایی که باید به صورت آنلاین انجام می‌دادید، به تعویق می‌افتند.

تهیه یو پی اس خانگی در این روز ها که برق به مدت چند ساعت قطع می‌شود، ایده ای است که ارزش فکر کردن دارد. با استفاده از باتری UPS خانگی دیگر نیازی به تحمل چند ساعت بی برقی نیست. دستگاه UPS می‌تواند در صورت قطعی برق، به طور خودکار جریان پایدار برق را تأمین و آرامش خانه را حفظ کنند.

یو پی اس ها نسل جدید دستگاه های برق اضطراری هستند که برای مصرف خانگی بهتر جواب می دهند؛ زیرا در مقایسه با موتور برق سر و صدا نداشته و نیاز به تأمین مداوم سوخت فسیلی و آلودگی‌های زیست محیطی ندارد و به راحتی در فضای خانه قابل استفاده هستند.

سیستم منبع برق بدون وقفه (UPS) از اجزای متعددی تشکیل شده‌اند که هر یک، وظیفه‌ای حیاتی در عملکرد پایدار و ایمن سیستم ایفا می‌کنند. اجزای هر دستگاه یو پی اس مثل UPS های خانگی معمولاً به طور کلی به دو دسته اجزای اصلی و پایه ای و اجزای فرعی و جانبی تقسیم می شوند. در ادامه به معرفی مختصر و کوتاهی از هر کدام از تجهیزات اصلی و فرعی خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید: اجزای دستگاه یو پی اس

اجزای اصلی دستگاه یو پی اس خانگی

اجزای اصلی دستگاه UPS اجزایی هستند که همه ی یو پی اس ها آن ها را دارند و نقش اساسی در عملکرد وسیله دارند. این اجزا عبارتند از:

  1. یکسوکننده ( Rectifier )

وظیفه ی تبدیل برق متناوب شهری ( AC ) به برق مستقیم ( DC ) برای ذخیره سازی در باتری یو پی اس بر عهده ی رکتیفایر یا یکسوکننده است.

  1. اینورتر ( Inverter )

اینورتر یا مبدل در دستگاه یو پی اس وظیفه دارد برق DC را به AC تبدیل کند و به دستگاه های برقی مصرف کننده برق برساند.

  1. باتری یو پی اس ( Battery UPS )

باتری UPS در زمانی که برق هست شارژ می شود و در زمان قطعی برق از برق ذخیره شده درون خود به تجهیزات برقی متصل به UPS برق می دهد.

  1. کلید سوئیچ بای پس ( Bypass Switch )

این کلید به نوعی راه میانبر است که وظیفه دارد زمانی که UPS خراب و یا در حال تعمیر است، برق شهر را     مستقیم و بدون گذر از باقی قطعات دستگاه یو پی اس، به مصرف کننده ها برساند.

اجزای فرعی دستگاه یو پی اس خانگی

اجزای فرعی و جانبی دیگری هم در دستگاه های یو پی اس خانگی تعبیه شده اند که اگر از کار بیفتند هم سیستم کار اصلی خود را می کند اما وجود آنها کارکرد دستگاه UPS را بهینه می کند. اجزای فرعی دستگاه یو پی اس خانگی عبارتند از:

  • فن های خنک کننده ( برای جلوگیری از داغ کردن دستگاه UPS )
  • یک سری سلف و خازن ( برای تثبیت ولتاژ برق و فیلتر کردن نویز ها )
  • کنترلر یا برد الکترونیکی ( جهت کنترل، پایش و بررسی وضعیت مجموعه )
  • نمایشگر LCD و یا LED ( برای نمایش وضعیت میزان شارژ باتری های UPS، ولتاژ و خطاهای دستگاه یو پی اس )
  • یک سری کابل ها و پورت های ارتباطی ( مثل پورت USB که برای اتصال به کامپیوتر و یا شبکه، با هدف مدیریت از راه دور استفاده می شوند. )

کدام نوع دستگاه UPS برای مصرف خانگی بهتر است؟ آنلاین، آفلاین یا لاین اینترکتیو؟

یو پی اس‌ ها در سه نوع مختلف تولید می شوند: یو پی اس آنلاین، یو پی اس آفلاین و یو پی اس لاین اینترکتیو. در مقاله ی انواع دستگاه یو پی اس آنلاین، آفلاین و لاین اینتراکتیو به صورت کامل از زاویه ی فنی به ساختمان هر یک از این سه نوع یو پی اس و عملکرد آنها پرداخته ایم، اما از آنجا که آشنایی با تفاوت آنها برای انتخاب دستگاه یو پی اس خانگی مناسب ضروری است، در اینجا نیز به زبان ساده در مورد هر یک مختصراً توضیح خواهیم داد.

دستگاه یو پی اس آنلاین  ( Online UPS )

دستگاه های یو پی اس آنلاین پیشرفته‌ترین و گران ترین نوع از دستگاه های UPS هستند و مهم ترین ویژگی آنها زمان انتقال ( Transfer Time ) بسیار بسیار پایین است که باعث می شود حتی حساس ترین دستگاه ها هم با قطعی برق قطع نشوند. یک دستگاه UPS آنلاین همچنین قادر است از تجهیزات برقی در برابر نویزها و نوسانات ولتاژ برق شهر محافظت کند.

در واقع دستگاه های یو پی اس آنلاین همیشه ( حتی در زمانی که برق هست ) روشن هستند و مشغول انجام کاری هستند و به همین دلیل به آنها آنلاین می گویند.

دستگاه های یو پی اس آنلاین مناسب مصرف خانگی نیستند. به چند دلیل:

  • قیمت بسیار گران
  • زمان انتقال بسیار کم در حد نانو ثانیه که مناسب دستگاه های بسیار حساس مثل دستگاه های پزشکی است و نه وسایل خانه که می توانند با استفاده از یک دستگاه UPS لاین اینتراکتیو با زمان انتقال کمتر هم بدون خاموش شدن در لحظه ی رفتن برق به کار خود ادامه دهند.
  • برق خروجی آنها بسیار با کیفیت است و این حد از کیفیت برای دستگاه های خانه توجیه ندارد. در واقع دستگاه یو پی اس آنلاین برای یک خانه زیادی حرفه ای است!

دستگاه یو پی اس آفلاین ( Offline UPS )

ارزان ترین و پر کاربردترین نوع دستگاه یو پی اس برای مصارف خانگی دستگاه های یو پی اس آفلاین هستند. سرعت سوئیچ کردن یو پی اس آفلاین و قرارگیری آن در مدار تأمین برق حدود ۵ میلی ثانیه است که برای جلوگیری از خاموش شدن مثلاً یک دستگاه کامپیوتر خانگی، تلویزیون و یا مودم کافی است، اما در مقایسه با دستگاه های UPS آنلاین و لاین اینتراکتیو کندتر به حساب می روند.

یو پی اس های آفلاین در زمانی که برق هست خاموش هستند و به همین دلیل دمای اجزا و قطعات آنها به اندازه ی یو پی اس های آنلاین بالا نیست و بنابرین به هیت سینک های کوچکتری برای خنک کردن سیستم نیاز دارند و نیاز نیست سایر قطعات آنها مثل یو پی اس های آنلاین تحمل بالا در برابر حرارت داشته باشند. همه ی این عوامل باعث شده قیمت یو پی اس های آنلیان ارزان باشد و گزینه ی خرید محبوبی باشد برای کسانی که می خواهند با صرف بودجه ای منطقی وسایل ضروری خانه ی خود را در برابر قطع برق مسلح کنند!

اما عیب این دستگاه یو پی اس آفلاین برای خانه ها این است که اثر محافظتی بر روی دستگاه های متصل ندارند و نوسانات و نویز های برق شهری را فیلتر نمی کند. بنابرین اگر برق خانه ی شما خیلی نوسان دارد و می ترسید که وسایلتان آسیب ببینند، بهتر است سراغ مدل های یو پی اس لاین اینتراکتیو بروید.

یو پی اس لاین اینترکتیو (Line-Interactive UPS)

می توان گفت دستگاه های UPS لاین اینتراکتیو چیزی مابین دستگاه های یو پی اس آنلاین و آفلاین هستند. با وجود یک دستگاه یو پی اس لاین اینتراکتیو بیشتر اوقات برق وسایل از برق شهر تأمین می شود، اما اگر دستگاه نوسان ولتاژ را حس کند، وارد عمل می شود و روشن می شود؛ به همین دلیل نام آن را لاین اینتراکتیو یا برخط تعاملی گذاشته اند! در واقع دستگاه های UPS لاین اینتراکتیو دارای یک ترانس هستند که جلوی نوسانات ولتاژ را می گیرند.

زمان انتقال در دستگاه های یو پی اس لاین اینتراکتیو بین ۲ تا ۴ میلی ثانیه است و این یعنی نه مثل آنلاین ها بی درنگ وارد مدار می شوند و نه به کندی یو پی اس های آفلاین هستند.

یو پی اس های لاین اینتراکتیو گه گاه فعال می شوند و همیشه روشن نیستند. به همین دلیل به لحاظ حرارت و گرما هم نه به داغی یو پی اس های آنلاین هستند و نه به خنکای یو پی اس های آفلاین و گرمای متوسطی دارند.

قیمت دستگاه یو پی اس لاین اینتراکتیو از یو پی اس های آنلاین کمتر و از یو پی اس های آفلاین بیشتر است و طرفداران خاص خود را هم دارد.

دستگاه یو پی اس اینترنال باتری بهتر است یا اکسترنال باتری؟

یکی دیگر از نکاتی که هنگام خرید دستگاه یو پی اس خانگی باید به آن توجه داشته باشید تعداد باتری قابل پشتیبانی است. دستگاه های یو پی اس از لحاظ محل قرارگیری باتری یو پی اس به دو نوع یو پی اس باتری داخلی ( به انگلیسی  Internal Battery UPS ) و یو پی اس باتری خارجی ( به انگلیسی External Battery UPS ) تقسیم می شوند. آشنایی با این دو نوع یو پی اس اهمیت دارد چون باید از همان ابتدا حساب کنید که این دستگاه قرار است در هنگام قطع برق به چه تجهیزاتی برق رسانی کند و به چند باتری نیاز دارید و بعد متناسب با تعداد باتری ها یکی از این انواع را انتخاب کنید.

دستگاه یو پی اس اینترنال باتری

در دستگاه های یو پی اس اینترنال جایی برای نصب باتری در درون دستگاه تعبیه شده و در نتیجه تعداد مشخص و محدودی باتری را ساپورت می کند و از همین رو جوابگوی نیاز خیلی از مشتریان نیست. معمولاً در دستگاه های UPS اینترنال باتری ۱ تا ۶ عدد باتری با ظرفیت ۴.۵ ، ۷.۵ و یا ۹ آمپر قابل گنجاندن است.

دستگاه های یو پی اس باتری داخلی یا اینترنال باتری معمولاً سبک و جمع و جور هستند و در مقایسه با باتری خارجی ها امکان جابجایی راحت تری دارند.

دستگاه یو پی اس اکسترنال باتری

در دستگاه های یو پی اس اکسترنال باتری، باتری یو پی اس در خارج از دستگاه یو پی اس قرار می گیرد. در این دستگاه ها امکان استفاده از تعداد بیشتر باتری یو پی اس و در ظرفیت های بالاتر، مثلاً باتری یو پی اس ۴۲ آمپر، باتری یو پی اس ۶۵ آمپر و باتری یو پی اس ۱۰۰ وجود دارد و به همین جهت برای مصارف سنگین تر و بیشتر مناسب هستند.

توجه داشته باشید که به طور کلی در دستگاه های یو پی اس خانگی باتری یو پی اس نهایتاً ۱۰۰ آمپر استفاده می شود. باتری یو پی اس با ظرفیت بیش از ۱۰۰ آمپر و همچنین باتری های تیوبلار بر روی دستگاه یو پی اس خانگی قابل استفاده نیست و مصرف صنعتی دارند.

تفاوت دستگاه های یو پی اس باتری داخل و باتری خارج

تفاوت دستگاه یو پی اس اکسترنال باتری و اینترنال باتری در این است که دستگاه UPS اینترنال معمولاً ظرفیت کمتری را پوشش می دهند و برای یک تک دستگاه خاص در خانه برای مدت محدود مناسب هستند، اما دستگاه های یو پی اس اکسترنال باتری می توانند همزمان برای برق دهی به چند وسیله مورد استفاده قرار گیرند.

برای مثال تصور کنید که فردی در طول ۲ ساعت قطعی برق روزانه به ۲۰۰۰ وات برق برای تأمین برق دستگاه های خاصی در خانه نیاز خواهد داشت. اگر این فرد یک دستگاه یو پی اس اینترنال بخرد که فقط ۱ باتری بخورد، باید برای تأمین برق در این مدت یک باتری ۱۶۶ آمپری در دستگاه نصب کند. چنین باتری ای اصلاً در بازار وجود ندارد. همچنین دستگاه یو پی اس اینترنالی که ۱ باتری را در خود جای می دهد دارای شارژر ۲ الی نهایتاً ۵ آمپری است. یعنی حتی با شارژر ۵ آمپری چیزی در حدود ۳۳ ساعت طول می کشد که باتری ۱۶۶ آمپری کاملاً شارژ شود. یعنی اگر هر روز یک بار برق قطع شود، این باتری هیچ وقت زمان کافی برای فول شارژ شدن نخواهد داشت.

در دستگاه های یو پی اس باتری داخلی معمولاً جا برای دو، سه یا نهایتاً چهار عدد باتری ۹ آمپری تعبیه شده است و  حداکثر می تواند تا ۳۶ آمپر برق را تأمین کند که میزان کمی است و نمی توان با آن تمام وسایل برقی یک خانه را برای مثلاً ۲ ساعت قطعی برق تأمین کرد. اما اگر فقط می خواهید به طور مثال فقط سیستم کامپیوتر خانگی تان را نیم ساعت روشن نگه دارید جوابگو خواهد بود.

توان اسمی و پاور فاکتور دستگاه UPS

در دستگاه های یو پی اس پارامتری به نام ضریب توان یا Power Factor داریم که عددی اعشاری بین ۰ تا ۱ است. اگر پاور فاکتور دستگاه یو پی اس را در ۱۰۰ ضرب کنیم به ما درصد توان خروجی واقعی دستگاه را که به کار تبدیل می شود را می دهد. اما این ضریب توان چه مفهومی دارد؟

مفهوم ضریب توان ( Power Factor ) در دستگاه یو پی اس خانگی

در واقع مصرف کننده هایی که به دستگاه یو پی اس خانگی متصل می کنیم همه ی توان را مصرفی خود را صرف انجام کار نمی کنند و دو نوع توان را مصرف می کنند: توان واقعی ( به انگلیسی Active Power ) و توان واکنشی ( Reactive Power ).

توان واقعی یا اکتیو پاور آن مقدار از توان دستگاه UPS است که در وسیله به کار تبدیل می شود. مثلاً روشن شدن لامپ یا به کار افتادن موتور یک وسیله ی برقی مثل یخچال.

اما توان واکنشی یا ری اکتیو پاور به آن مقدار از توان دستگاه UPS می گویند که تبدیل به کار مفید در وسیله برقی نمی شود، اما برای ایجاد و حفظ کردن میدان مغناطیسی لازم است. وسایلی که موتور برقی دارند ( مانند پمپ آب و کولر ) برای راه اندازی موتور به ایجاد و حفظ یک میدان مغناطیسی نیاز دارند و در وقع نوعی بار ری اکتیو ( Reactive Load ) به حساب می روند.

مثلاً فرض کنید خرید یک دستگاه یو پی اس دارای توان اسمی ۲ کاوا به شما پیشنهاد می شود. اما وقتی اطلاعات بیشتر کسب می کنیم متوجه می شویم که دارای پاور فاکتور ۰.۶ است. این به این معناست که توان خروجی واقعی از این دستگاه که می تواند مورد استفاده ی مصرف کننده های متصل قرار گیرد ۶۰% توان اسمی و معادل ۱.۲ کاوا یا ۱۲۰۰ ولت آمپر خواهد بود.

هنگام خرید دستگاه یو پی اس خانگی باید تصمیم گرفته باشید که چه وسایلی را می خواهید به آن وصل کنید و آیا دارای موتور هستند یا نه که یو پی اسی با پاور فاکتور مناسب با دستگاه های مصرف کننده به شما پیشنهاد شود، و الزاماً اینطور نیست که به طور کلی هر چه PF دستگاه یو پی اس بیشتر باشد بهتر باشد. اگر پاور فاکتور متناسب با دستگاه ها نباشد و یو پی اس نتواند پاسخگوی بار ری اکتیو وسیله ی برقی باشد، در لحظه ی رفتن برق و در مدار آمدن، به یک باره وسیله جریان زیادی را از یو پی اس می کشد و به اینورتر یو پی اس فشار زیادی می آورد، حتی ممکن است به حدی داغ کند که ریست شود.

اکثر دستگاه های یو پی اس خارجی دارای پاور فاکتوری در حدود ۰.۶ هستند.

دستگاه یو پی اس خانگی با استابلایزر یا بدون استابلایزر

اینکه بخواهید استابلایزر هم داشته باشید و یا نه هم بر نرخ تمام شده ی دستگاه یو پی اس خانگی شما تأثیر می گذارد. وجود استابلایزر به تثبیت ولتاژ کمک می کند.

آیا می توان از باتری های سرب اسیدی برای دستگاه یو پی اس خانگی استفاده کرد؟

باتری های سرب اسیدی و باتری های خودرویی در زمان شارژ و دشارژ گاز های سمی هیدروژن از خود آزاد می کنند و در محیط بسته ی خانه باعث ایجاد مشکلات تنفسی و سلامتی می شود و اصلاً استفاده از این نوع باتری ها به جای باتری یو پی اس برای دستگاه یو پی اس پیشنهاد نمی شود. در واقع اصلاً باتری های UPS یا ساکن یا اصطلاحاً VRLA به منظور استفاده ی ایمن در دستگاه های یو پی اس طراحی شده اند.

انتخاب باتری یو پی اس مناسب برای دستگاه یو پی اس خانگی با مثال

برای محاسبه ی آمپر باتری موردنیاز دستگاه یو پی اس خانگی قدم های زیر را دنبال کنید:

۱. ابتدا باید توان مصرفی تمام دستگاه هایی که می خواهید به هنگام نبود برق روشن نگه دارید را با هم جمع کنید.

مثلاً اگر می خواهید ۳ لامپ ۱۰۰ وات و یک تلویزیون ۳۰۰ وات را روشن نگه دارید، مجموعاً مصرف برق شما ۶۰۰ وات خواهد شد.

۲. به عدد به دست آمده در مرحله قبل ۳۰% اضافه کنید. این ۳۰% را به عنوان اتلاف انرژی خود دستگاه یو پی اس در نظر می گیریم.

در مثالی که زدیم باید ۳۰% از ۶۰۰ وات که می شود ۱۸۰ وات را به ۶۰۰ وات اضافه کنیم. پس مجموعاً برای روشن نگه داشتن این ۳ لامپ و ۱ تلویزیون به ۷۸۰ وات برق نیاز خواهید داشت.

۳. در این مرحله می خواهیم دستگاه UPS را انتخاب کنیم. در این مرحله باید توان دستگاه یو پی اسی را تخمین بزنیم که با احتساب پاور فکتور به ما توان مورد نیاز محاسبه شده در مرحله ی قبل را بدهد.

در ادامه ی مثال قبل، اگر قصد خریددستگاه یو پی اس ۱ کاوا داریم، باید  پاور فاکتور حداقل ۰.۸ داشته باشد که ۸۰۰ وات توان خروجی آن برای تأمین ۷۸۰ وات برق موردنیاز دستگاه های ما کافی باشد. یا مثلاً اگر یک دستگاه UPS با توان اسمی ۱.۵ کاوا می خواهیم بخریم، باید حداقل PF آن ۰.۶ باشد که ۹۰۰ وات توان واقعی داشته باشد و برای تأمین ۷۸۰ وات برق موردنیاز ما کافی باشد.

۴. در این مرحله باید زمان قطعی برق را دخیل کنیم.

۵. مثلاً اگر می دانیم که ۲ ساعت برق می رود، ۷۸۰ وات را در ۲ ضرب می کنیم تا توان موردنیاز بری وسایل در مدت ۲ ساعت به دست آید. حاصل ۱۵۶۰ وات می شود.

۶. در این مرحله باید ظرفیت باتری های یو پی اس را متناسب با نیاز وسایل برقی محاسبه کنیم. کافی است عدد به دست آمده در قدم قبل را بر ولتاژ دستگاه UPS ای که انتخاب کرده ایم بکنیم تا ظرفیت باتری های موردنیاز به دست آید.

مثلاً در مثال قبل اگر دستگاه یو پی اس ما ولتاژ ۲۴ ولت دارد و ۲ تا باتری می خورد، باید ۱۵۶۰ را بر ۲۴ تقسیم کنیم که حاصل ۶۵ می شود. این یعنی حداقل دو عدد باتری یو پی اس ۶۵ آمپر برای ذخیره سازی برق موردنیاز مصرف کننده های ما برای مدت ۲ ساعت موردنیاز خواهد بود.

۷..هنوز کار انتخاب باتری تمام نشده است! ما نباید باتری ای را خریداری کنیم که در مدت قطعی برق ۱۰۰ درصد آن را تخلیه کنیم! شما می توانید نهایتاً ۶۰ درصد برق ذخیره شده در یک باتری را استفاده کنید و اگر بیش از این از باتری برق کشیده شود باتری تخلیه عمیق می شود و با این رویه عمر کوتاهی خواهد داشت. در واقع در این مرحله باید DOD یا عمق دشارژ باتری های یو پی اس  ( Depth of Discharge ) را در نظر گرفت.

در مثالی که تا اینجا پی گرفتیم، باید به ۶۵ آمپر موردنیازمان را بر ۰.۶ تقسیم می کنیم. عددی که به دست می آید آمپر باتری ایده آلی است که با مصرف ۶۰ درصد از شارژ آن می توان وسایل برقی را برای مدت ۲ ساعت روشن نگه داشت. حاصل ۱۰۸ آمپر می شود. یعنی باید ۲ عدد باتری با ظرفیت حداقل ۱۰۸ آمپر برای این دستگاه خریداری کنیم که در صورت ۲ ساعت قطعی برق، دستگاه های برقی برق داشته باشند و باتری های یو پی اس هم دشارژ عمیق نشوند و نهایتاً تا ۶۰ درصد شارژ آنها تخلیه شود.

نکات مهم در مورد سرعت شارژ باتری یو پی اس

در انتخاب دستگاه یو پی اس باید حواستان به توان شارژر یو پی اس نیز باشد. اگر شارژر UPS در ساعت ۲ آمپر را شارژ کند، اگر باتری یو پی اس ۱۰۰ آمپر را نصب کنید، ۵۰ ساعت طول می کشد تا این باتری توسط این شارژر شارژ شود! که این اصلاً مناسب نیست. باید متناسب با قدرت شارژر دستگاه یو پی اس، باتری یو پی اسی را انتخاب کنید که نهایتاً در طول هر چرخه ی ۲۰ ساعته یک بار فول شارژ شود تا برای قطعی برق بعدی آماده ی برق دهی باشد.

مراقبت و نگهداری دستگاه یو پی اس خانگی

برای مراقبت از دستگاه UPS خانگی به نکات زیر توجه نمایید:

  • یو پی اس باید در محیطی قرار داشته باشد که گردش هوا وجود داشته باشد. محیط گرم و بسته برای نگهداری دستگاه یو پی اس خانگی مناسب نیست. بهترین دما برای نگهداری باتری های یو پی اس کمتر از ۲۵ درجه سانتیگراد است. افزایش دما باعث کاهش عمر مفید همه ی باتری های و از جمله باتری های UPS شود.
  • یو پی اس را به دور از گرد و غبار و رطوبت نگه دارید.
  • نباید باتری های یو پی اس به وارد مرحله ی دشارژ عمیق شوند. اگرچه باتری های یو پی اس برای تعداد زیاد چرخه شارژ و دشارژ و تخلیه شدن طراحی شده اند، اما تخلیه ی عمیق آنها ( تخلیه بیش از ۵۰ درصد شارژ آنها در هر بار استفاده ) عمر آنها را به شدت کاهش می دهد.
  • به صورت دوره ای و حداقل هر ۳ ماه یک بار اتصالات و کابل های باتری های یو پی اس را بررسی کنید و در صورتی که اتصالات شل شده بودند سفت شوند و در صورت مشاهده ی خوردگی در کابل ها، آنها را تمیز کنید.
  • از شارژر مناسب و سالم استفاده کنید. دقت کنید که ولتاژ و شدت جریان خروجی شارژر باید با ظرفیت باتری های یو پی اس همخوانی داشته باشد. همچنین زمان شارژ باتری های یو پی اس را کنترل کنید؛ اگر مدت شارژ بیش از حد نیاز باشد هم باتری اورشارژ می شود و تکرار این کار عمر باتری یو پی اس را کوتاه می کند.

جمع بندی

خرید دستگاه UPS خانگی نیاز به مشاوره حرفه ای دارد. کارشناسان حرفه ای استادباتری در کنار شما هستند که در انتخاب و خرید بهترین یو پی اس خانگی شما را راهنمایی کنند. کافی ست با ۰۲۱۶۱۹۱۸ داخلی ۲ ( آقای محمدی – کارشناس یو پی اس ) تماس بگیرید تا مشاوره های تکمیلی خدمت شما ارائه شود.