10 علت برق دزدی ماشین و راهکارهای رفع آن

رانندگان زیادی همه روزه اصطلاح برق دزدی ماشین را از زبان متخصصین برق خودرو می شنوند اما با این پدیده آشنایی ندارند. برق دزدی خودرو یکی از مشکلات متداول برق خودرو است که باعث تخلیه ی باتری در حالت موتور خاموش می شود و اگر به درستی تشخیص داده نشود نه تنها می تواند زحمت بارها و بارها باتری به باتری کردن را در پی داشته باشد، بلکه خرید بیجای قطعاتی که مشکل از آن ها نیست را به رانندگان تحمیل می کند. اگر شما هم با این مشکل برخورد کرده اید و می خواهید بیشتر راجع به پدیده ی برق دزدی ماشین اطلاعات کسب کنید با ما همراه باشید.

برق دزدی ماشین چیست؟

برق دزدی ماشین که در انگلیسی اصطلاحاً به آن نشت الکتریکی خودرو ( Car Electrical Leakage ) هم می گویند، وضعیتی است که یک یا چند قطعه در زمانی که خودرو خاموش است، از جریان باتری استفاده می کنند و موجب تخلیه ی شارژ آن می شوند.

علائم برق دزدی ماشین

اگر با علائم زیر برخورد کردید، به احتمال زیاد ماشین شما برق دزدی دارد:

  • مدتی است که برای روشن کردن ماشین مدام ناچار به باتری به باتری کردن می شوید.
  • ماشین به سختی و با زور استارت می خورد، مخصوصاً وقتی چند ساعتی از خاموشی ماشین گذشته است. همچنین بعد از دو سه روز خاموش بودن ماشین، دیگر اصلاً ماشین استارت نمی خورد.
  • اگر برق دزدی خیلی شدید و در حد یک اتصالی قوی باشد، وقتی هنوز ماشین را روشن نکرده ایم با لمس کردن می توانیم حس کنیم که کابل باتری داغ شده است.

در این وضعیت چاره ی کار تعویض باتری خودرو نیست و باید به جای تعویض باطری به برق دزدی ماشین خود شک کنید. اینکه هر روز مجبور به باتری به باتری کردن می شوید نشان از یک ناهنجاری در سیستم برق خودرو است که نیاز به رسیدگی دارد و گرنه مکرراً باعث دشارژ شدن باتری ماشین می شود. در این میان که به جای تشخیص و رفع عیب برق دزدی ماشین، مدام باتری به باتری می کنید و موقتاً کارتان را راه می اندازید، ممکن است دشارژ عمیق باتری ماشین هم به کرات رخ دهد و عمر باتری ماشینتان روز به روز کوتاه تر شود و خیلی زودتر از آنکه فکرش را کنید، یک سلول باتری به کل قطع شود و باتری از کار  بیافتد و شما بمانید و هزینه ی سنگین خرید یک باتری جدید!

پیشنهاد می شود نشانه های فوق را جدی بگیرید و اقدام به انجام تست برق دزدی کنید تا از این بابت مطمئن شوید و سپس به نیروی متخصص مراجعه کنید تا درد را دوا کند.

علت های برق دزدی ماشین چیست؟

دلایل برق دزدی ماشین متنوع هستند و تشخیص آنها گاهی ساده است و گاهی بسیار فنی و تکنیکی می شود. شما می توانید با دنبال کردن قدم های بعدی این مقاله خودتان نیز علت برق دزدی ماشین خود را پیدا کنید. در ادامه به ترتیب به دلایل متداول و رایج برق دزدی ماشین می پردازیم.

۱. نصب غیر اصولی تجهیزات الکتریکی اضافی روی ماشین

اگر در فرآیند نصب قطعات الکتریکی اضافه مانند آمپلی فایر، دزدگیر، جی پی اس، مانیتور روی خودرو، اصول سیم کشی صحیح و استاندارد رعایت نشود، برق دزدی رخ خواهد داد.

نصب غیراصولی لوازم برقی جانبی باعث می شود حتی بعد از خاموشی خودرو، این تجهیزات هم چنان از برق باتری تغذیه کنند. از آنجایی که این تغذیه ضروری نیست و به نوعی باعث هدر رفتن انرژی ذخیره شده در باتری می شود، به آن Parasitic Drain یا تخلیه انگلی برق باتری نیز می گویند.

بعضی نصابان سیستم صوتی و دزدگیر هنگام نصب تجهیزات، بدون توجه به منبع صحیح، از مدارهایی برق مستقیم می گیرند که در زمان خاموش بودن ماشین هم فعال هستند. این اشتباه باعث می‌شود که در حالت خاموش ماشین هم برق کشیده شود و شاهد برق دزدی ضبط ماشین و برق دزدی دزدگیر ماشین باشیم.

طبق تجربه ما، شایع ترین دلیل برق دزدی خودرو همین مورد است و معمولاً ریشه در بی تجربگی و مهارت ناکافی نصابان ضبط و دزدگیر ماشین دارد. حدود ۸۰ درصد مواقع علت برق دزدی همین نصب غیراستاندارد لوازم جانبی برقی روی ماشین است و اولین چیزی که یک باطریساز در بحث برق دزدی به آن شک می کند همین مورد است.

۲. خرابی رله ها

رله یا Relay نوعی کلید الکتریکی بی درنگ است که برای هدایت الکتریکی جریان در مدار باز و بسته می شود.

ممکن است خرابی رله ماشین باعث برق دزدی شود

هر ماشینی یک سری رله ها، ماژول ها و عملگرها دارد که به مرور زمان خراب و معیوب می شوند و جریان برق سیستم را به موقع قطع نمی کنند. مثلاً ممکن است ببینید که با وجود اینکه خودرو را خاموش کرده اید اما فن رادیاتور هنوز روشن مانده است و این به این معناست که رله فن رادیاتور خراب شده و عمل نمی کند و اگر آن را تعویض نکنید جان باتری را به مرور می گیرد.

۳. خرابی کلید های لا دری چراغ ها

در مدارهای روشنایی داخلی خودرو از تعدادی کلید استفاده شده است و خرابی هر یک از این کلیدها باعث می شود حتی بعد از خاموش کردن و قفل کردن ماشین یک چراغ روشن بماند و تا صبح برق ماشین را پنهانی بدزدد.

یکی از اصلی ترین علت های برق دزدی خرابی کلید های لادری است

کلیدهای لادری که در هر خودرویی کار شده و باید در نظر داشته باشید موارد زیر هستند:

  • کلیدهای لادری در لای ۴ درب جانبی خودرو  که در صورت باز شدن هر یک از درب ها لامپ سقفی ماشین روشن شود
  • کلید لادری داشبورد که در صورت باز شدن داشبورد خودرو، لامپ آن روشن می شود
  • کلید لادری صندوق عقب که چراغ صندوق عقب را با باز و بسته کردن درب، روشن و خاموش می کند.

خرابی هر کدام از این کلیدها باعث می شود چراغ به طور ناخواسته تا صبح روشن بماند و از باتری جریان بکشد و صبح نتوانید استارت بزنید.

۴. آسیب و پوسیدگی سیستم سیم کشی ماشین های قدیمی

فرسودگی و استهلاک سیستم سیم کشی ماشین هایی که عمری از آنها گذشته هم می تواند باعث برق دزدی ماشین شود.

۵. برق دزدی کویل

کویل ( Ignition Coil ) قطعه‌ای است که ولتاژ پایین باتری را به ولتاژ بسیار بالا (هزاران ولت) تبدیل می‌کند تا جرقه لازم برای احتراق در شمع‌ها تولید شود. در حالت عادی، وقتی سوئیچ خاموش است، کویل نباید برق مصرف کند. اما در برخی موارد، به دلایل مختلف، کویل حتی در حالت خاموشی خودرو هم از باتری جریان می‌کشد؛ این هم حالتی نادر از برق دزدی است که خوشبختانه تشخیص آن دشوار نیست.

معمولاً برق دزدی کویل به دلایل زیر می باشد:

  • خرابی رله ی کویل یا سیم کشی اشتباه که باعث می شود حتی بعد از خاموش شدن ماشین برق به کویل برسد.
  • ایراد در ECU ماشین که باعث می شود دستور قطع برق به کویل داده نشود.
  • وجود یک اتصال کوتاه در نزدیکی کویل یا سیم مثبت آن.
  • طراحی یا نصب غیراستاندارد دزدگیری که با کویل تداخل عملکرد دارد: برخی از دزدگیرها (به‌ویژه نوع ساده یا ارزان‌قیمت) برای ایجاد ایمنی بیشتر، به مدار احتراق یا مدار کویل متصل می‌شوند. هدف این اتصال این است که اگر دزد سعی کرد بدون کلید ماشین را روشن کند، دزدگیر جریان برق به کویل را قطع کند و در نتیجه موتور استارت بخورد ولی روشن نشود. وقتی این اتصال به درستی طراحی و یا نصب نشده باشد، دزدگیر حتی در حالت خاموش هم مدار کویل را فعال نگه می دارد و برق دزدی رخ می دهد.

این نوع برق دزدی دو نشانه ی واضح دارد:

  1. داغ شدن کویل در حالت خاموشی کامل ماشین. حتی زمانی که چند ساعت از خاموشی ماشین گذشته کویل گرم است.
  2. مشاهده جرقه یا صدای تیک تیک از سمت کویل یا رله آن هنگام خاموش بودن خودرو.

۶. برق دزدی دینام

دینام یا آلترناتور وظیفه دارد وقتی ماشین روشن است هم برای تجهیزات برقی، برق تولید کند و هم باتری را شارژ کند. اما گاهی در ساختار داخلی خود دینام مشکلی پیش می آید که وقتی ماشین خاموش است دینام به جای اینکه بی کار بماند، از باتری جریان می گیرد! مشکلات داخلی دینام که منجر به برق دزدی دینام می شوند معمولاً یکی از این موارد است:

  • سوختن یکی از دیودهای دینام

داخل دینام دیودهایی وجود دارند که جریان برق را فقط در یک جهت هدایت می‌کنند. اگر یکی از این دیودها خراب شود، برق به جای اینکه از دینام به باتری جریان پیدا کند، می تواند در مسیر برعکس جریان یافته و از باتری به دینام بازگردد.

  • اتصال کوتاه مدار داخلی دینام

گاهی به دلیل قدیمی بودن یا کیفیت پایین دینام، مدار داخلی دینام نیم‌سوز یا آسیب‌دیده می‌شود و در زمان خاموش بودن ماشین، برق مصرف می‌کند.

در این حالت اگر با دست بدنه ی دینام را لمس کنید، ممکن است کمی گرم شده به نظر برسد حتی اگر ماشین ساعت ها خاموش بوده باشد. اما تشخیص قطعی خرابی دینام ماشین فقط با تست دینام توسط باتریساز مجرب و متخصص امکان دارد.

۷. برق دزدی سیستم قفل مرکزی

قفل مرکزی خودرو سیستمی است که با فشردن دکمه ریموت یا کلید، به‌صورت الکتریکی درها را قفل یا باز می‌کند. این سیستم از یک ماژول کنترل‌گر، چند موتور کوچک ( actuator ) داخل درها و مجموعه‌ای از سیم‌کشی و تغذیه برق تشکیل شده است. اگر این بخش‌ها حتی در زمان خاموش بودن خودرو نیز بدون دلیل برق مصرف کنند، سیستم قفل مرکزی دچار برق‌دزدی می شود.

برق‌دزدی در سیستم قفل مرکزی معمولاً به دلایلی مثل خرابی ماژول یا رله داخلی آن اتفاق می‌افتد که باعث می‌شود در حالت خاموش هم برق مصرف شود. همچنین ممکن است یکی از موتورهای درب ( actuator ) گیر کرده باشد و در وضعیت نیمه‌فعال باقی بماند. نصب اشتباه دزدگیر یا ریموت جدید و دستکاری سیم‌کشی نیز می‌تواند باعث شود برق دائماً به مدار برسد. در برخی موارد هم وجود نویز یا اشکال در سیستم برق خودرو باعث می‌شود ماژول قفل مرکزی بی‌دلیل در حالت آماده‌باش بماند و بیهوده برق مصرف کند.

۸. برق دزدی سوییچ

سوییچ هم می‌تواند باعث برق‌دزدی شود، گرچه نسبت به سایر قطعات، کمتر اتفاق می‌افتد. اما در بعضی موارد خاص، این مشکل دیده می شود.

اگر یکی از پلاتین‌های داخل مغزی سوئیچ خراب شده باشد یا در وضعیت نیمه‌باز باقی بماند، ممکن است برق را به بخش‌هایی از مدار منتقل کند حتی وقتی کلید خارج شده و ماشین خاموش است.

گاهی ممکن است مدار داخلی سوئیچ به درستی قطع نکند، و همین باعث شود که مثلاً برق به کوئل، پشت آمپر، یا سیستم ایسیو در حالت خاموش هم برسد.

اگر قبلاً دزدگیر، ریموت استارت یا آپشن‌های الکترونیکی به سوئیچ وصل شده باشند و به‌درستی نصب نشده باشند هم ممکن است باعث باقی ماندن برق در برخی مدارها شوند.

۹. برق دزدی دسته راهنما

برق‌دزدی در دسته راهنما (کلید ترکیبی پشت فرمان) معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از مدارهای داخلی آن دچار ایراد شده یا در حالت نیمه‌فعال باقی مانده باشد. این قطعه فقط وقتی باید برق مصرف کند که مثلاً چراغ‌ها، فلاشر یا برف‌پاک‌کن روشن باشند. اما اگر پلاتین‌های داخلی دسته راهنما به‌خاطر فرسودگی یا خرابی گیر کنند، ممکن است حتی در حالت خاموش بودن خودرو هم بخشی از مدار روشن بماند و برق از باتری بکشد.

دسته راهنما خراب میتواند باعث برق دزدی شود

۱۰. برق دزدی کولر

برق‌دزدی در کولر خودرو معمولاً مربوط به بخش برقی سیستم تهویه است، نه خود کمپرسور که فقط هنگام روشن بودن موتور فعال می‌شود. این نوع برق‌دزدی می‌تواند از چند نقطه رخ دهد:

  • فن تهویه یا فن کابین
    اگر رله یا کلید فن داخلی خراب شود، ممکن است در حالت خاموش هم برق از باتری بکشد، حتی وقتی فن کار نمی‌کند.
  • مدار کنترل دیجیتال کولر در خودروهای جدیدتر
    در خودروهایی که کنترل کولر و بخاری دیجیتال است، خرابی ماژول یا گیر کردن رله‌ها می‌تواند باعث شود بخشی از مدار همیشه فعال بماند.
  • دستکاری در سیم‌کشی یا نصب اشتباه آپشن‌های تهویه
    نصب غیر استاندارد مثل کلید تهویه دستی، یا سیم‌کشی مستقیم به باتری بدون استفاده از فیوز و رله مناسب، می‌تواند باعث مصرف برق در حالت خاموش شود.
  • رله گیر کرده یا فیوز خراب
    اگر رله فن یا کولر در وضعیت بسته گیر کند، ممکن است جریان برق قطع نشود و در نتیجه مصرف بی‌مورد جریان از باتری ادامه یابد.

روش های تشخیص برق دزدی ماشین

مثل هر عیب دیگری در خودرو، برای رفع برق‌دزدی ماشین، باید علت دقیق آن شناسایی و سپس برطرف شود و برای این کار متخصصین از یک الگوریتم تست برق دزدی ماشین استفاده می کنند که در ادامه به مراحل آن می پردازیم:

چک سیستم روشنایی و چراغ ها

در اولین قدم یک بازدید کلی از چراغ ها خواهیم داشت تا اگر علت برق دزدی روشن ماندن یک چراغ در حالت خاموش بودن ماشین است، به سادگی آن را پیدا کنیم.

تست برق دزدی با مولتی متر

اگر مشکل از چراغ ها نبود، مراحل زیر را دنبال می کنیم تا مطمئن شویم که واقعاً با پدیده ی برق دزدی مواجه هستیم.

تست برق دزدی با ولت متر یا مولتی متر

  1. ماشین را خاموش می کنیم.
  2. قبل شروع تست همه ی درب های خودرو و درب صندوق را ببندید و اگر دزدگیر، کلیدِ تشخیصِ باز شدن دربِ موتور را دارد، کلیدِ دزدگیرِ کاپوت را هم از مدار خارج کنید. چون تا زمانی که دری باز باشد و یا درب کاپوت بالا باشد و دزدگیر درب کاپوت در مدار باشد و تست بگیرید، نتیجه تست برق دزدی مسلماً مثبت خواهد شد! حتی پیشنهاد می شود که حداقل ۱ دقیقه بعد از بستن درب ها و خارج کردن دزدگیر کاپوت از مدار صبر کنید چون معمولاً دزدگیر ها با تأخیر عمل می کنند.
  3. ترمینال منفی را از باتری جدا می کنیم.
  4. مولتی متر را به صورت سری به باتری و کابل وصل می کنیم. با این روش میزان مصرف برق ماشین اندازه گیری می شود. مصرف برق عادی ماشین معمولاً عددی بین ۳۰ تا ۵۰ میلی آمپر است که مربوط به لوازم خود ماشین مانند ساعت و ایسیو و … می باشد و اگر مولتی متر عددی بیش از ۵۰ آمپر را نشان دهد نشان از برق دزدی خواهد بود.

روش تست برق دزدی با لامپ تست

روش تست لامپ در واقع روش جایگزین تست برق دزدی با مولتی متر است و بعضی از باتریسازها این روش را ترجیح می دهند.

تشخیص برق دزدی با لامپ تست

در این روش از یک لامپ تست استفاده می کنیم تا بتوانیم از برق دزدی اطمینان یابیم.

مانند روش تست با مولتی متر، ابتدا سرباتری منفی را از باتری جدا می کنیم. می دانیم که برای روشن شدن یک لامپ باید یک سر آن به قطب مثبت و سر دیگر به قطب منفی متصل باشد تا جریان برق را از خود عبور دهد. پس یک سر یک لامپ تست را به قطب منفی باتری متصل می کنند و سر دیگر را به یک جای آهنی از خودرو وصل می کنند.

اگر لامپ روشن شود و شدت نور آن قابل توجه باشد، یعنی بدنه خودرو دارای بار مثبت است، و این یعنی در این خودرو برق دزدی رخ می دهد. اما اگر لامپ خیلی ضعیف روشن شد، می تواند ناشی از مصرف طبیعی خودرو باشد و احتمال برق دزدی نقض می شود.

چطور بفهمیم برق دزدی ماشین از کجا است؟

جواب این سوال خیلی سر راست است: از طریق جعبه فیوز.

تشخیص برق دزدی در جعبه فیوز خودرو

هر قطعه ای در ماشین یک فیوز در جعبه فیوز دارد. بعد از اینکه با یکی از روش های تست با مولتی متر و یا تست لامپ مطمئن شدید که برق دزدی واقعاً وجود دارد، همچنان ستاپ تست را به حالت قبل نگه دارید و شروع کنیم و تک تک فیوزهای جعبه فیوز را با یک ترتیب مشخص بکشید و هر جا که مشاهده کردید که برق دزدی متوقف شد ( عدد مولتی متر به محدوده ی نرمال برگشت و یا لامپ تست خاموش شد )، عیب از آنجاست. مثلاً اگر فیوز مربوط به پمپ بنزین را کشیدید و دیدید که برق دزدی قطع شد، متوجه می شوید که برق دزدی در پمپ بنزین رخ داده است.

به این ترتیب می توان به منطقه ی دارای عیب نزدیک تر شد و در مرحله بعد باید در قطعه ای که برق دزدی در آن وقوع پیدا کرده ریزتر شویم و جزئیات را بررسی کنیم و راهکار نهایی که می تواند تعمیر و یا تعویض قطعه ای خاص باشد را تجویز کرد.

 

هزینه تعمیر برق دزدی ماشین

اگر قصد دارید برای عیب یابی و رفع برق دزدی ماشین به باتریسازی مراجعه کنید، بد نیست که بدانید در سال ۱۴۰۴ هزینه ی تست و تعمیر برق دزدی ماشین با توجه به ساعت کارکرد نیروی متخصص جهت پیدا کردن ایراد چیزی در حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است.

 

کلام پایانی

اگر باتری ماشین شما استارت نمی خورد پیشنهاد می کنیم به نمایندگی های معتبر خدمات پس از فروش باتری خودروی خود مراجعه کنید تا ابتدا از سلامت یا خرابی باتری مطلع شوید. گاهی ممکن است علت استارت نخوردن باتری خودرو خرابی باتری نباشد و اگر برای خرید باتری ماشین عجله کنید متضرر شوید. گاهی با صرف هزینه ای کم اما درست و به جا می توانید عیب برقی ماشین را بدون نیاز به تعویض بی مورد قطعات گران تر مثل باتری خودرو رفع کنید.

تیم فنی استادباتری در شعب تهران و کرج اماده ی ارائه ی خدمات تخصصی در حوزه ی برق از جمله تشخیص و رفع عیوب برق دزدی کلیه خودرو ها می باشد. آیا شما هم تجربه ای در زمینه ی برق دزدی دارید؟ با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.